Dakgoot
De dakgoot speelt vaak ook een rol bij lekken. De dakgoot voert regenwater af maar als deze verstopt raakt door bijvoorbeeld vuil van bomen (blad) dan stroomt deze over. De plaatselijke overstroming loopt vaak de muur in met dak en muur schade als gevolg. Het is aan te raden de goten meerdere malen per jaar te reinigen van blad en mos. Vooral in de herfst is het raadzaam af en toe een bezem door de goot te halen.
Voorkom dakschade
Na dakschade te hebben gehad wil je dit in de toekomst natuurlijk voorkomen. Preventie is beter dan genezen en zo is het aan te raden jaarlijks of twee jaarlijks een inspectie te laten uitvoeren aan het dak. Een goede daklegger wil vaak graag je dak inspecteren tegen een niet al te hoog tarief zodat deze de eerste is die het onderhoud kan doen mocht een probleem zich voordoen. Ook het feit dat als er plots een lek optreed je geneigd bent hen te bellen maakt dat de dakleggers graag jaarlijks uw dak komen controleren.
Waterschade aan het huis
Schade is iets waar we liever niet mee te maken krijgen echter is het een veel voorkomend probleem. Water gerelateerde schade heeft veel verschillende oorzaken en komt op veel verschillende plekken voor. We bespreken hier enkele vaak voorkomende voorbeelden.
Schade door water aan het dak
Een lekkend dak zorgt natuurlijk voor schade. Er komen echter verschillende soorten waterschades aan daken voor. Soms veroorzaakt door slechte dakleggers die een gat niet goed genoeg dichten waardoor het water via een andere weg naar binnen komt. Je moet er zeker van zijn dat de dakleggers het lek professioneel dichten en geen snelle afplakking doen welke enkel effectief is tot de volgende storm. Hier een opsomming van enkele oorzaken van daklekkage en hoe ze aangepakt dienen te worden.
Verbindingsschade
De verbinding tussen twee dakdelen bestaat vaak uit een metalen strip, de strip zit op kritieke punten waar dakdelen elkaar of een muur verbinden. Hoewel het misschien raar klinkt kunnen deze delen te vast zitten. Staal krimpt en zet uit bij temperatuur verschillen en als de strip met schroeven vast zit kunnen deze kapot gaan waarna water langs de gebroken schroeven kan gaan lekken. De strips zullen in zo een geval vervangen moeten worden.
Dak aanvulling
Het dakaanvulling kan van alles zijn. Voorbeelden zijn een schoorsteen, luchtafvoer, dakkapellen en ramen. Deze aanvullingen zijn extra kwetsbaar doordat ze in directe verbinding staan met de binnenruimte. Om lekkage te voorkomen dienen ze allen met strips te worden uitgerust om lekkage te voorkomen.
Een voorbeeld, schoorstenen lekken vaak als de strip niet goed bevestigd is aan het huis. Dakramen zijn ook zeer gevoelig voor lekken. Heeft u hier vaak last van overweeg dan een dakkapel, deze constructies zijn iets minder lekgevoelig.
Kapotte shingles en dakpannen
Een lek door kapotte shingles ontstaat vaak direct na installatie of nadat ze al jaren op het dak liggen. Directe problemen zijn vaak het gevolg van een fabricagefout of het niet juist leggen van de shingles. Een respectabel daklegger zal vaak binnen een jaar de schade herstellen onder de garantie.
In het geval dat de shingles al jaren op het dak liggen, beginnen te scheuren, dun te worden of er af beginnen te vallen dan is het misschien tijd om ze allemaal te vervangen. Doe je dit niet is de kans groot dat er op meerdere plekken in de komende maanden of jaren allemaal verschillende lekken komen. Vaak is het in zo een geval goedkoper in een keer het hele dak te vervangen dan telkens een lek op te lossen.