VACUÜMDROGEN EN DROGEN VAN GELAAGDE VLOERCONSTRUCTIES

Vacuümdrogen is een goede en eenvoudige methode voor het drogen van gelaagde constructies. Vacuümdrogen moet altijd worden ingezet als eerste fase bij het drogen van zwevende vloeren op betonplaten waarbij het water in het vul- of isolatiemateriaal onder de zwevende vloer is binnengedrongen. Corroventa heeft diverse producten die worden gebruikt voor het drogen van gelaagde constructies, zoals wanden, plafonds en zwevende vloeren. Van flexibele systeemoplossingen met drogers en turbines tot de gepatenteerde Kombi-serie, waarmee met één machine zowel drogen met geforceerde lucht als vacuümdrogen mogelijk is.

Afbeelding: Een turbine die een vloerconstructie droogt met vacuümtechniek bestaande uit waterafscheider en combifilter.

Vacuümdrogen – een effectieve en eenvoudige droogmethode

Uitgangspunt voor de techniek van het vacuümdrogen is dat een droger de lucht in de ruimte droogt, terwijl tegelijkertijd een turbine zorgt voor een hoge onderdruk in de constructie. De droge lucht in de ruimte wordt via luchtopeningen of voorgeboorde gaten in en door de constructie gezogen. De vochtige lucht wordt vervolgens uit de constructie gezogen via een waterafscheider van het type met 3-traps filter, voordat de lucht via de turbine de ruimte uitgaat. Een waterafscheider van het type met 3-traps filter is een zeer effectieve manier om in één eenheid zowel water, vuil en stof te verwijderen. Zo wordt de lucht schoongemaakt en de turbine beschermd.

Begin altijd met vacuümdrogen

Vacuümdrogen wordt altijd ingezet als eerste stap vóór drogen met geforceerde lucht. Zo wordt voorkomen dat het vrije water verder de constructie in wordt gedrukt. Als al het overtollige water in de constructie eruit is gezogen, kan ervoor worden gekozen om over te schakelen op drogen met geforceerde lucht óf om door te gaan met vacuümdrogen tot de constructie droog is. Vacuümdrogen kost wat meer tijd dan drogen met geforceerde lucht, maar is wel een betere techniek voor als u de kans op vezels of stofdeeltjes in de lucht in de ruimte wilt minimaliseren. Als de lucht nog verder moet worden gereinigd, bijvoorbeeld bij werkzaamheden in woonruimtes waarbij de lucht niet naar de omgeving kan worden weggeleid, kan een HEPA H13-multifilter een prima keus zijn. Een HEPA H13-multifilter reinigt de lucht tot 99,95% en beschikt over een ingebouwd koolfilter dat nare geuren verwijdert.

Kombi-apparaat, gemaakt voor drogen met geforceerde lucht én vacuümdrogen

Net als bij drogen met geforceerde lucht is het veel handiger om bij vacuümdrogen een Kombi-apparaat te gebruiken. Een Kombi-apparaat bestaande uit een droger en een turbine in één en dezelfde eenheid. Zo wordt de installatie makkelijker en eenvoudiger. Door het uitzonderlijk lage geluidsniveau is het apparaat bovendien geschikt voor bewoonde ruimtes.

Slangsystemen

Voor het transporteren van lucht bij vacuümdrogen of drogen met geforceerde lucht kunnen de slangsystemen C16 en C25 van Corroventa worden gebruikt. De slangsystemen hebben een modulaire opbouw en bestaan uit aansluitpunten, slangen en L- en T-stukken. Het systeem met CAMLOC-koppelingen zorgt voor een eenvoudige, stille en betrouwbare installatie.

De lucht wordt in de volgende stappen gereinigd

Stap 1 – grove afscheiding
Bij de eerste stap worden gruis, zand en andere grotere delen uit de ingaande vochtige luchtstroom gehaald.

Stap 2 – waterafscheiding
Water- en vloeistofdruppels worden afgescheiden van de luchtstroom in een zogenaamde druppelafscheider. Wanneer het reservoir een bepaalde hoeveelheid water bevat, zal een niveausensor een dompelpomp starten die het water automatisch doorpompt naar bijvoorbeeld een afvoer.

Stap 3 – afscheiding van deeltjes en vezels
Bij de volgende stap worden kleinere deeltjes en vezels afgescheiden in een HEPA-filter, waar de schone en vochtige lucht via een turbine naar de omgeving kan worden geleid. Het filtratierendement is zo hoog dat 99,5% van alle deeltjes groter dan 1 µm wordt weggefilterd.

Corrofilter

Om te garanderen dat er bij vacuümdrogen geen schadelijke deeltjes in de machine dringen, moet er een Corrofilter worden aangesloten op het slangsysteem voor ingaande vochtige lucht in de turbine. Het filter voorkomt dat vuildeeltjes in het apparaat worden gezogen en zorgt er bovendien voor dat er geen vezels en andere eventueel schadelijke deeltjes met de vochtige lucht mee de omgeving ingaan. Het Corrofilter bestaat uit drie eenheden: een grove zeef, een cycloonafscheider en een HEPA-filter voor het fijne filterwerk. Het filtratierendement bedraagt 99,5% voor deeltjes groter dan 1 µm en 99,967% voor vezels en mineraalwol. Het Corrofilter is niet bedoeld voor het afscheiden van water. Daarvoor moet een waterafscheider met een 3-traps filter worden gebruikt.

Waterafscheider met 3-traps filtersysteem

Bij het vacuümdrogen van schade waarbij sprake is van vrij water, bijvoorbeeld in de isolatie van een gelaagde constructie, moet een waterafscheider worden gebruikt om het water te scheiden van de vochtige luchtstroom en om te voorkomen dat er water in het turbinedeel van de machine wordt gezogen. Voor onze serie met Kombi- en turbinesystemen hebben wij een waterafscheider ontwikkeld met een 3-traps filtersysteem voor het effectief afscheiden van water, granulaat en vezels bij het vacuümdrogen van gelaagde constructies.

Droogtijd verkorten met warmte

Voor een kortere droogtijd kan de temperatuur worden opgevoerd van de lucht die wordt gebruikt voor het drogen. Hoe warmer het op te drogen materiaal, hoe effectiever en sneller het droogproces verloopt, doordat de dampdruk in het vochtige materiaal oploopt. In bepaalde gevallen kan een kleine verhoging van 10 °C de droogtijd al halveren.*

* De droogsnelheid is rechtstreeks evenredig aan het dampdrukverschil. Dat betekent dat het drogen bij 30 °C en 20% relatieve luchtvochtigheid in theorie twee keer zo snel gaat als bij 20 °C en 20% relatieve luchtvochtigheid.

Belangrijk vóór het vacuümdrogen

Vergeet echter niet dat de droge en warme lucht ook van invloed is op al het houtmateriaal in de ruimte waar het droogproces plaatsvindt. Al het interieurmateriaal dat eventueel beschadigd kan raken, moet daarom worden weggehaald of zorgvuldig worden afgedicht met kunststoffolie. Indien mogelijk moet ook kunststoffolie worden gebruikt om het op te drogen gebied af te grenzen en zo het materiaal in de omgeving te beschermen. Om de vochtigheid tijdens het droogproces te controleren, is een hygrostaat een goed hulpmiddel.

Teruggebeld worden?

    Direct hulp nodig bij waterschade of overlast?